Met de juiste onderhoudssoftware help je klanten met hun duurzame ambities
Dit herken je vast wel als installatiebedrijf. Gebouweigenaren zoeken steeds nadrukkelijker naar duurzame installatie-oplossingen voor hun pand. In aanbestedingen wordt het min of meer geëist, maar ook los daarvan vraagt je klant erom. Natuurlijk is de ene klant meer met zijn CO 2 -voetafdruk bezig dan de ander, maar de duurzaamheidswens is niet te negeren.
Wat betekent dat voor jou als installatiebedrijf?
Als installatiebedrijf werk je daarom steeds vaker met normeringen als Passiefhuis of BENG, mik je op een EPC van 0 (of bijna 0) en zijn Nul-Op-De-Meter projecten steeds vaker regel dan uitzondering. Daarvoor heb je allerlei instrumenten tot je beschikking:
● PV-panelen;
● ondergrondse WKO-installaties;
● WTW-units die reageren op de CO 2 -concentratie in een ruimte;
● bodemenergie (eventueel in combinatie met warmtepompen);
● zonneboilers
● lucht-water warmtepompen
● en natuurlijk LED-verlichting.
Om maar eens wat voorbeelden te noemen.
Onderhoudssoftware als kapstok
Bovenstaande instrumenten zijn natuurlijk middelen om dat duurzame doel te bereiken:
Voor je klant een (vrijwel) energieneutraal gebouw dat daardoor minimale exploitatiekosten heeft.
En dat kan als die middelen een duidelijke kapstok hebben. Een duurzaam meerjarenonderhoudsplan is zo’n kapstok. Oftewel, een DMJOP.
Wat is een DMJOP?
Een DMJOP is eigenlijk een uitgebreide MJOP. Een MJOP gaat uit van de bestaande installaties, de conditie daarvan en de geplande vervangings- of onderhoudswerkzaamheden. Een DMJOP laat zien:
● welke duurzame alternatieven voor energiebesparing of -opwekking zorgen;
● met welke investeringskosten en met welk besparingspotentieel deze alternatieven gepaard gaan;
● en welk effect dit heeft op de exploitatiekosten op de korte en lange termijn.
En dat zijn zinvolle discussies om als installateur met je klant te voeren.
Maar hoe krijg je een mooie wisselwerking tussen een MJOP en een DMJOP?
Want een MJOP en DMJOP wil je niet als ‘losse items’ aan je klant voorleggen. Daar wordt het niet overzichtelijker van. Daarom maakt de software van Main Online ‘t wél overzichtelijk. Met Main Online heb je met één druk op de knop een MJOP. En net zo makkelijk een DMJOP. Vervolgens zet je deze twee scenario’s naast elkaar..
En zo maak je met onderhoudssoftware de juiste afweging
Stel bijvoorbeeld dat je MJOP uitgaat van een cv-ketel die moet worden vervangen door een nieuwe cv-ketel. Dan kun je aan de hand van de DMJOP laten zien wat er gebeurt als je diezelfde cv-ketel (of zelfs meerdere cv-ketels in het gebouw) laat vervangen door een warmtepomp. Je klant ziet direct de economische gevolgen van de verschillende scenario’s. Zo help je jouw klant om een goede, toekomstbestendige afweging te maken.
Demonstratie Main Online
Voordat je je klant overtuigt wil je natuurlijk eerst jezelf overtuigen. Of je collega’s. Dat begint met een vrijblijvende demonstratie van Main Online. Die kun je heel laagdrempelig bijwonen, gewoon via Teams. Zo’n demonstratie zegt natuurlijk veel meer dan alles wat je hierboven leest. Dus meld je gauw aan.